Kezdõlap
Bemutatkozás
Ki ez a csávó?
Hozzávalók
Napló
Anglia
Brazília
Argentína
Chile
Bolívia
Peru
Ecuador
Kolumbia
Venezuela
Panama
Costa Rica
Nicaragua
Honduras
El Salvador
Guatemala
Francia Polinézia
Cook-szigetek
Fiji-szigetek
Új-Zéland
Hong Kong & Macau
Indonézia
Bali
Lombok
Szingapúr
Fényképalbum
Bendõboldogítók
Eszembejutások
Miért?
Világjárók
Statisztika
Térképek
Média Info
Kapcsolat
A hónap fényképe:
JANUÁR 2005.
Photo of the month:
JANUARY 2005.
iKreator
Napi Háttér Képek.hu


My iKreator
Horde Mail

Indonézia

Érkezés Indonéziába, Bali szigetére
2004-12-18
Hong Kongtól Szingapúrig a repülőút 3,5 óráig tartott. Ez alkalommal ezt az időt rendkívül kellemesen töltöttem, mivel a Singapore Airlines járatán minden egyes szék mellé jár egy privát képernyő, amin vagy 14 féle mozifilm, zenés és híradással foglalkozó csatorna, videójátékok és tsi járulnak hozzá az utas minél intenzívebb szórakoztatásához. Ráadásul a kiszolgálás is királyi volt, szóval bizton állíthatom, hogy eddigi legkellemesebb utazásom ez volt. Bravó!

Szingapúrban semmit nem csináltam, csak megkerestem a gépből való kiszállás kapujától 100 m-re lévő újabb kaput, majd várakoztam a becsekkolásra, s ezt az időt el is ütöttem egy kis számítógépezéssel.

A Singapore Airlines Denpasarba tartó SQ146-os járata aztán 16.40-kor fel is emelkedett a levegőbe, s Bali szigetére 2 óra 15 perc alatt elreppent. Ezt az időt is mozizással töltöttem, a "Before Sunset" c. egyszerű de romantikusan nagyszerű filmet néztem végig, s nagyon tetszett. Ajánlom figyelmedbe kedves olvasóm, ha van benned egy kis romantika, akkor tuti hogy tetszeni fog. (Főszereplője Ethan Hawke) Denpasarba érve indonéz vízumot kellett igényelnem 25 USD-ért (mert az ma már szinte mindenkinek szükségeltetik), de szerencsére ez olyan olajozottan van a reptéren megoldva, hogy a vízumot 10 percnél rövidebb idő alatt megszereztem. 30 napra engedtek be vízumhosszabbítás lehetősége nélkül ami azt jelenti, hogy január 16-án / 17-én el kell húznom Indonéziából. Az se baj. A csomagfelvétel után aztán magamhoz vettem egy kis indonéz rúpiát egy bankautomatából és kiballagtam a reptér elé, ahol már várt engem Kozári Zita, egy magyar lány, aki már 3 éve ér Balin. Zita néhány hónapja lelt rá a weblapomra és olyan kedves volt, hogy érkezésem napjára meghívott Denpasar melletti lakjába, ahol barátjával, a jakartai Arhee-val él. Zita egy nagyon fazon lánynak tűnt az első pillanattól fogva, azonnal megtaláltuk a közös témákat. Többek között elmesélte azt is, hogy otthon filmezéssel foglalkozott mielőtt Indonéziába jött volna ösztöndíjjal és pl. a Valami Amerika c. nagysikerű magyar film rendezőasszisztenseként is közreműködött és a mai napig fontos munkákon dolgoz(hat)na, ha Magyarországon maradt volna. Persze nem adta fel még ezt a vonalat, csak tett egy kis kitérőt, amit meg is tudok érteni. Bali jó kis hely, s itt legalább meleg is van állandóan, ugye. Zita ebből következően a ma élő legjobb magyar idegenvezető Bali szigetén.

Az este nem sok történt, csak beszélgettünk és tévéztünk. Egy utcai kajástól még a reptérről jövet beszereztünk egy kis helyi tápot, így rögtön érkezésem után belekóstolhattam eme fantasztikus ország gasztronómiájába. Nyamm nyamm. Eredetileg még úgy volt, hogy ezen az estén elmegyünk bulizni egyet, a fáradtság azonban ezt számomra meggátolta, s így már 10 órakor nyugovóra is tértem. (Bali időzónája azonos Hong Kongéval, azaz ez alkalommal nem szenvedtem időeltolódás betegségben...) Zita egyébként nem Denpasarban lakott, hanem a reptértől kb. 20 percnyire északra egy Seminyak nevű városrészben Legian és Kerobokan között. Az esetleg Balit ismerők számára ez Kuta Beach fölött van egy kicsivel Denpasar központjától nyugatra.

Indonézia történelme elég kacifántos de azért 1-2 apróságot összeszedtem ezzel kapcsolatban. Nézzük csak, mik is ezek:

Indonézia népe a malájoktól származik, i.e. 4000 körül kezdtek erre a területre beáramlani ezek az emberkék. A IV. században Ázsia kereskedelmi szálai Indiából behozták a hinduizmust és a buddhizmust, a felállított kereskedelmi csomópontok pedig a 7. század végére komoly királyságokká "nőtték ki magukat", főleg Jáva és Szumátra szigetén. Szumátrát a buddhista Srivaja Birodalom irányította, míg Jávát a hindu Mataram királyság. A kettő egymás mellett békésen fejlődött és növekedett, míg aztán a Mataram királyság máig ismeretlen okok miatt hanyatlani kezdett és K-Jávára költözött, ahol az utolsó Indonéziában létezett nagy hindu királyság, a Majapahit Birodalom vette át a szerepét egy pár évszázaddal később. A 14-15. század környékén aztán az iszlám megérkezése szépen lassan elkezdte a buddhizmust és hinduizmust kiszorítani, így aztán a Majapahit Birodalom Bali szigetére kényszerült átköltözni. A 15. század elején megszületett az első jelentős Muzulmán Birodalom a Maláj-félszigeten, ennek hatalmát azonban az időközben megérkezett portugálok és egyéb európai hódító népek erősen korlátozni kezdték. 1511 és 1945 között Indonézia végig európai kézben volt, kezdetben a portugálok, majd néhány évszázadon keresztül a hollandok irányították itt a "műsort". Európai és világháborúk következtében persze eközben néha gazdát cserélt ez a föld is (rövid angol, majd japán irányítás) de végül is azt lehet állítani, hogy javarészt a hollandok irányították Indonéziát. A gyarmatosítók hatalmának gyengülése következtében aztán 1945 augusztus 17-én egy meglehetősen nacionalista politikai vezető, Soekarno kinyilvánította Indonézia függetlenségét, majd elnökké választatta magát (egy időközben létrehozott igen erős hadsereggel a háta mögött).

Soekarno építő munkája legalább annyira, ha nem jobban saját maga felé irányult mint a közös érdekekek figyelembe vétele felé, s bár tény, hogy az ország építésében rengeteget tett az öreg, a politikai és gazdasági instabilitás folyamatos problémákhoz vezetett Indonézia és annak kereskedelmi partnerei között. Ezt néhányan nem nézték jószemmel, leginkább egy Soeharto nevű generális, aki egy 1965-ben felállított puccsal elmozdította Soekarno bácsit az elnöki szék pihe-puha párnáiról. Soeharno egészen 1998-as lemondatásáig vezette az országot, s irányítása alatt Indonézia a teljes csőd és a totális kudarc szélére került. (Soeharno ugyanis olyan korrupt volt, mint atom.) Az országban gyakorivá váltak a politikai célú tüntetések és megmozdulások és ez alatt a 30 év alatt egész Indonézia területén sok-sok ezer halálos áldozattal járó harc történt. A 80-as és 90-es évek elején ugyan volt egy kis gazdasági fellendülés, 1997-re azonban összeomlott a nemzeti valuta, s az országot a csőd széléről egy 41 millárd dolláros nemzetközi segély húzta ki. Soeharnot aztán egy Habibi nevű csávó követte az elnöki székben, de őt már a kezdetektől sem fogadták teljes bizalommal, ami további káoszt és megmozdulásokat eredményezett. A politikai és gazdasági problémákon kívül persze Indonéziának mindig is volt egy nagyobb belső ellentéte, ez pedig a különböző vallások harca. Csakúgy mint a közel-keleten itt is komoly nézeteltérés van a muzulmánok és a keresztények között (ez utóbbiak ugye kisebbség, mivel muzulmánból van a legtöbb), s ez állandó csatározásokat eredményez. Vannak igen erős szeparatista muzulmán csoportok, akik függetlenedni akarnak Indonéziától, s ez is állandó benzin az egyébként sem nyugvó tűzre. Ezt a függetlenedni akarást leginkább Papua, Aceh és Kelet-Timor tartományokban erőltették a szeparatisták, s ez utóbbi egy 1999-es népszavazás következtében el is szakadt Indonéziától. A második legnagyobb ilyen szeparatista csoport Aceh tartományban működik, ennek központja Banda Aceh (mely a 2004. december 26-i tsunami katasztrófában a legnagyobb emberélet veszteséget szenvedte el). 1999. októberében újabb választások révén egy Abdurrahman Wahid nevű tag lépett az elnöki posztra, azonban az ő irányításával sem sikerült Indonézia politikai és gazdasági problémáit orvosolni, s ez a mai napig elriasztja a külföldi befektetőket aminek további instabilitás és káosz az eredménye. Az ország politikailag Soekarno után ugyan demokratikus lett, ennek azonban az emberek nem sok előnyét élvezhették eddig.

Indonézia területe 1.9 millió négyzetkilométer, s 17000 különböző szigetből áll. A legtöbb sziget lakott, de még mindig van egy jópár, melyet állatok és sűrű dzsungel borít az ember jelenléte nélkül. Az ország éghajlata trópusi, s ennek értelmében száraz és esős évszakok váltogatják egymást. Flóra és fauna szempontjából Indonézia szinte egyedülálló a világon, kismillió olyan növény és állat él itt, mely sehol a világon máshol nem található. (Innen származik ugye az orangután is, Borneó szigetről.) Népesség szempontjából Indonézia a 4. legnagyobb népsűrűségű ország, összesen 203 millió ember él itt, ennek is 60%-as Jáva szigetén. Vallás szempontjából az ország 90%-a muzulmán, a maradék 10% főleg keresztény és egy elenyészően apró falatka pedig hindu, s ez a falatka Bali. (Persze Java és Lombok szigetén is vannak apró hindu közösségek de azok száma nem jelentős.) Az ország nyelve az indonéz (ahogy ők hívják "bahasa indonesia"), ez nagyban hasonlít a maláj nyelvhez (bahasa malaysia). Az ország pénze pedig az indonéz rúpia, melynek árfolyama 2004-es végi adatok szerint 1 USD = 9200 rúpia, 1 HUN Forint = 49.6 rúpia).

Számomra az egyetlen probléma csak és kizárólag az volt, hogy esős évszakban értem ide, ami már érkezésemkor komoly kétségeket támasztott eme csodálatos ország természeti csodáinak megvizsgálását illetően. Hát, majd meglátjuk mi sikerül...

Folytatás: Bali elõször (2004.12.19. - 12.21.)Home  - Napló  - Indonézia

© 2004 ahogyerzed.hu Az oldalon megjelenő összes anyag (cikk, fotó, logó, artwork, stb.)
szerzői jogvédelem alá esik, bármilyen célból történő újrafelhasználásuk kizárólag
a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

Az "Ahogy Érzed" koncepció, artwork, karakterisztika, felépítés, stílusjegy
© 2003-2004 Delta Broker Internet Kft. A weboldal szerkezete, felépítése, illetve a rajta üzemelő
szolgáltatások mindegyike szerzői jogok által védett és bejegyzett alkotások,
illegális felhasználásuk, illetve reprodukálásuk törvénysértés.


"Az legyen a tiéd, amit mindenhová magaddal vihetsz; beszélj nyelveket, ismerj meg országokat és embereket. Legyenek az emlékeid az útitáskádban."

"Own only what you can carry with you; know languages, know countries, know people. Let your memory be your travel bag."

"Solo te pertenece lo que tu puedes traer contigo; tienes que conocer lenguas; conocer paises; conocer gente. Deja tu memoria ser tu mochila de viaje." (Alexander Solzhenitsyn)