Kezdõlap
Bemutatkozás
Ki ez a csávó?
Hozzávalók
Napló
Fényképalbum
Bendõboldogítók
Eszembejutások
Miért?
Világjárók
Statisztika
Térképek
Média Info
Kapcsolat
A hónap fényképe:
JANUÁR 2005.
Photo of the month:
JANUARY 2005.
iKreator
Napi Háttér Képek.hu


My iKreator
Horde Mail

Utazás a Föld körül
2004.01.14. - 2005.02.12.

Üdvözöllek Ivi világjáró weboldalán!

Mindenek előtt szeretném megköszönni a több ezer látogatómnak, hogy a földkörüli utamat végigkövettétek és rengeteg kedves levéllel arra ösztönöztetek, hogy végig megírjam ennek a fantasztikus kirándulásnak a történetét. Nagyon sokat segített az állandó bíztatás, nélkületek valószínűleg már néhány hónap után abbahagytam volna ezt az egészet.

Bevezető…

Amennyiben először hozott erre a sors és kíváncsi vagy arra, hogy milyen ötletből is született ez a weboldal, akkor klikkelj a Bemutatkozás nevű linkre.

Szeretném előre bocsátani minden kedves idetévedő látogató számára, hogy ez a honlap sajátos stílusban íródott, tartalma és felépítése pillanatnyi lelkiállapotokat tükröz. (Azt az állapotot, amiben éppen akkor voltam, amikor a cikkeket írtam és a fényképeket készítettem.) Ennek következtében a közzétett történetek hangulata és információtartalma valamint a fényképalbumban látható képek minősége is igencsak változó. Azok számára akiket esetleg zavar az, hogy túl sok fotón vagyok rajta, szeretettel ajánlom a www.napihatterkepek.hu lapot, melyen 1 év alatt számos - szerintem - jól sikerült természetfotót tettem közzé. Az összehasonlításokat elkerülendő ez egy vidám gyerek egyszerű utazási weboldala, nagy magyar utazók kutatómunkáitól eltérően nekem csak az volt a lényeg, hogy jól érezzem magam abban amit csinálok. Néha felfedezés, néha természetjárás, néha pihi vagy buli, vagyis ami éppen jött… Ettől függetlenül írtam sok háttértörténetet és történelmi vonatkozást is, ahol tudtam.

Véleményem szerint igazán profi utazók számára nem sok újdonságot nyújt a lap, viszont talán többen vannak azok, akiknek sikerül adnom egy kis inspirációt arra, hogy esetleg becsomagolják a hamubasült pogit és nekivágjanak a világnak. Tisztában vagyok azzal, hogy ez nagymértékben anyagi kérdés is de saját tapasztalatom, hogy hajlamosabbak vagyunk materiális dolgokhoz ragaszkodni, s ilyen élmények megszerzése utáni vágyat háttérbe szorítjuk sokan. Ezzel persze nem akarok bírálni senkit, ahogy a lapom címe is utal az „ars poeticámra”, mindenki úgy él, ahogy jónak érzi. Ha az ember nem okoz kárt másoknak a tetteivel ezt az életfilozófiát követve, akkor baj nem lehet, szerintem.

Azt még szeretném hozzátenni a bevezetés zárógondolataként, hogy ebben a kicsivel több mint 1 évben én általában azt csináltam, ami az adott pillanatban jól esett. Nem terveztem túl dolgokat, próbáltam végig vidámnak megmaradni és élvezni a csodás életet. Tudom, hogy ennél izgalmasabban és nomádabb módon is lehet utazni jobban elmélyülve egyes, tőlünk igen távol eső kultúrákban, 29 évesen viszont nekem most ez esett jól. Azért remélem sikerült olyan dolgokat is leírnom, mellyel egyes népekhez – még ha csak egy kicsit is – de közelebb hozom a világot az olvasóim számára. Köszönöm a figyelmet és az itt töltött perceket mindenkinek!

Tehát akkor, hát akkor… :)

2004. január 14-én elindultam egy 1 éves Föld körüli útra. Eredeti terveim alapján 3 kontinens 30 országát akartam ennyi idő alatt végiglátogatni Dél- és Közép-Amerikában, Óceániában és Ázsiában, viszont már 3 hónap után tudtam, hogy ez nem fog sikerülni. "Kicsit elkalkuláltam a dolgokat, de az se baj" - gondoltam, majd úgy döntöttem, lesz ami lesz én akkor is megcsinálom a terveket ha az egészségem - és persze a pénztárcám - engedi. A tervek mentek is szépen, húztam az időt és élveztem a világ csodáit. Az egész utazás célja nem volt semmi más, mint konkrét életimádat és abból származó világmegismerési vágy és jófej emberekkel való összeismerkedés. Nem volt semmilyen kihagyhatatlan projekt, bár arra azért törekedtem, hogy megnézzek minden olyan "utamba kerülő" csodát, ami számít. A legfontosabb az volt, hogy megtapasztalhassam ezt az angolul "ultimate freedom"-nak nevezett szabadságérzést, mely a megállapodás és karrier mellé már nem fér be. Ezekkel az érzésekkel indultam tehát útnak...

Először 7 hónapot töltöttem el Dél-Amerikában, majd 7 hetet Közép-Amerikában, onnan 3 hétre Óceániába repültem, ezt 2 hónap Új-Zéland követte, végül pedig Ázsia felé vettem az irányt. Itt az útiterv az volt, hogy Hong Kong után eltöltök 1 hónapot Indonéziában, azután a Maláj-félszigeten elindulok felfelé Thaiföld irányába, ott körbejárom az egykori indokínát, átvergődöm Indiába, onnan fel Nepálba, majd Tibeten át felbuszozok Pekingbe, onnan meg a transz-szibériai expresszel Moszkván keresztül hazavonatozom a Keletibe.

Az Ázsiára tervezett hatalmas kirándulást már sajnos nem sikerült összehoznom, 2005. év kezdetén ugyanis elhagyott a szerencsecsillagom. Először egy ételmérgezés, majd egy motorbaleset, végül pedig egy dengue-láz nevű trópusi betegség döntött ágynak, s ezek összesen 5 hét mókát vettek el az utazás stenkségeiből. Határtalan pozitivizmusom szerencsére még a balszerencsék ellenére sem sérült, viszont a józan ész mégis azt mondatta velem, hogy most haza kell jönnöm. Saját tapasztalatokból táplálkozva ennyi "intő jel" nem véletlenül történik egy ember életében, azokból bizony olvasni kell. Nem is beszélve arról, hogy a budapesti Szent László kórház Trópusi Intézetének főorvosa szerint a dengue-lázat a szervezet egy bizonyos időn belül nem tudja kétszer kivédeni, a szökőár sújtotta DK-Ázsiában pedig ennek tudatában nem egy életbiztosítás utazgatni. Fájó szívvel úgy döntöttem tehát, hogy életem legfantasztikusabb utazását idő előtt befejezem és 2005. február 12-én Szingapúrból hazarepültem.

A hazaérkezés furcsa de örömteli volt. Rájöttem, hogy 1 évnél többet egyszerre nem szabad utazni. Csakúgy mint minden másba, az ember ebbe is bele tud fásulni, s egy idő után az újdonságok sem hatnak az emberre ugyanúgy mint a kezdetekben és eltűnik az a fíling amit én csak úgy egyszerűen úgy hívok, hogy A LEGNAGYOBB STENK. Az életet az állandó változás teszi izgalmassá s az, hogy más környezeti és kulturális hatások érnek bennünket időről-időre. (A lelki és érzelmi változásokról nem is beszélve...)

...és hogy most mi lesz? Őszintén szólva fogalmam sincs de hiszek benne, hogy minden velünk történő dolognak van valami oka, s az év eleji balszerencsék sem "csak úgy" minden ok nélkül történtek. Azt kell tehát kitalálnom legelőször, hogy miért kellett hazajönnöm, s mit akarnak nekem "odafentről üzenni"...

Köszönettel...
Szeretném utólag is megköszönni még egyszer a Föld körüli utazásom egyetlen szponzorának a Delta Broker Kft-nek a támogatását, akik az általuk fejlesztett iKreator webes tartalomfejlesztő programmal gyerekjátékká tették ennek a weboldalnak a létrehozását és a folyamatos frissítését. Köszi Dani, Szasza, Blue, Alex!!!

Egyéb eligazodást megkönnyítendő...

Az utazásom kivitelezésével kapcsolatos összes fontos tudnivalót a Hozzávalók menüpont alá tettem. Itt a tervezett pénzügyi kalkulációktól a legfontosabb "magaddal vinni valók"-on át a repülőjegyvásárlásig mindent leírtam, ami szerintem fontos. Az utólagos pénzügyi eredmények még számolgatás alatt...

Rólam a Ki ez a csávó? alatt találhatsz egy pár "keresetlen" szót, magáról az útról pedig a Napló és a Fényképek linkek alatt van minden. A Térképek alá az általam meglátogatott országok térképeit tettem.

A szerzett élmények egyéb lecsapódásait az Eszembejutások alatt találod, s 2004. március elején hoztam létre a Bendőboldogítók menüpontot is, amiben az egyes országok általam megtapasztalt gasztronómiai ínyencségeit próbálom ecsetelni néhány szóval. Ez utóbbiakat illetően sajnos Perunál abba maradt a leírás, talán egy nap ezt is sikerül majd bepótolnom. (Ez nem ígéret.)

Ezeken kívül 2004. júniusának az elején létrehoztam egy Statisztikák nevű linket is, melyben a közlekedés, étkezés és szállás apró részletein kívül a személyes költségvetésemről is írtam egy s mást. Mivel rengeteg a számolnivaló, így a statisztikákkal is rettenetesen el vagyok maradva de ezt is be fogom pótolni ha lesz rá időm.

Tervbe van véve az is, hogy a Fényképalbum egyes országainak a kezdőoldalára megírom a sztori rövidített verzióját is, amelyben csak és kizárólag az utazás móka részéről teszek említést, a meglátogatott helyekről és a szerzett barátokról. A napló időnként túl részletes és talán az olvasók nagytöbbségét csak az általános benyomás érdekli, nem pedig az, hogy mikor reggeliztem és mi volt a vacsora. Én ezt meg is értem, higgyétek el. :)Home  - Kezdõlap

© 2004 ahogyerzed.hu Az oldalon megjelenő összes anyag (cikk, fotó, logó, artwork, stb.)
szerzői jogvédelem alá esik, bármilyen célból történő újrafelhasználásuk kizárólag
a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

Az "Ahogy Érzed" koncepció, artwork, karakterisztika, felépítés, stílusjegy
© 2003-2004 Delta Broker Internet Kft. A weboldal szerkezete, felépítése, illetve a rajta üzemelő
szolgáltatások mindegyike szerzői jogok által védett és bejegyzett alkotások,
illegális felhasználásuk, illetve reprodukálásuk törvénysértés.


"Az legyen a tiéd, amit mindenhová magaddal vihetsz; beszélj nyelveket, ismerj meg országokat és embereket. Legyenek az emlékeid az útitáskádban."

"Own only what you can carry with you; know languages, know countries, know people. Let your memory be your travel bag."

"Solo te pertenece lo que tu puedes traer contigo; tienes que conocer lenguas; conocer paises; conocer gente. Deja tu memoria ser tu mochila de viaje." (Alexander Solzhenitsyn)