Kezdõlap
Bemutatkozás
Ki ez a csávó?
Hozzávalók
Napló
Fényképalbum
Bendõboldogítók
Eszembejutások
Miért?
Világjárók
Statisztika
Étkezés
Szállás
Közlekedés
Apróságok
Költségvetés
Térképek
Média Info
Kapcsolat
A hónap fényképe:
JANUÁR 2005.
Photo of the month:
JANUARY 2005.
iKreator
Napi Háttér Képek.hu


My iKreator
Horde Mail

Statisztika

Statisztika az utazók számára
2004-05-27
A pénz talán ez az egyik legfontosabb dolog, ami az utazás alapfeltételei között szerepel. (Azért talán mert az egészség a legelső, ugye...) Mivel csak addig tudunk nyújtózkodni ameddig a takarónk ér, ezért a felhőtlen szórakozás mellett az a legfontosabb, hogy az ember figyelje, hol tart anyagilag. Nem szabad, hogy a pénz örökké átvegye a hatalmat (mert akkor úgy jársz mint én, aki 1996-ban azért nem ment el Ausztráliában megnézni a Nagy Korallzátonyt, mert 50 ausztrál dollárba került, a végén meg pontosan ennyi pénzt vittem haza és az az ominózus 50 dolláros a mai napig megvan), de tudnunk kell, hogy merre van a hazafele. Kell, hogy legyen egy konkrét elképzelésünk arról, hogy mi mennyibe fog kerülni és mi naponta mennyit engedhetünk meg magunknak. Érdemes egy kicsit túlkalkulálni a dolgokat, mert akkor nem lehet meglepetés. Én a túrát világviszonylatban 30 USD / nap költséggel kalkuláltam be (+ extra a Galápagos - szigetek, ami egy hétre vagy 1000 USD). Dél-Amerikában ez valószínűleg nem lesz tartható (pláne, ha még néha repülnöm is kell, ami pl. Kolumbiában tanácsos) de talán Dél-kelet Ázsia és India majd kompenzál egy kicsit. Fontos és érdekes statisztikai adatok Fontos statisztikai adat, hogy egy adott országban / helyen mennyibe kerül a szárazföldi utazás vagy egy átlagos étkezés. Fontos tudni csak úgy hozzávetőlegesen, hogy egyes "kihagyhatatlan" látványosságok bekerülési költségének az életbenmaradáshoz szükséges összeghez való hozzáadásával körülbelül mennyibe kerül egyetlen napi létezés. Természetesen ez mindenki számára különböző, én így csak arról tudok beszámolni, amit én megcsináltam.

Előre bocsátom, hogy ez egy olyan ember statisztikája, aki átlagban hetente max. 1x megy el szórakozni és akkor sem költ túl sokat italozásra, mert az jókedvűen még drágább tud lenni. Számomra nem alapkövetelmény a légkondi és a kábeltévé a szálláshelyen, vagyis egy egyszerű - olykor privát, olykor többekkel megosztott - szoba az esti végállomás "no name" diákszállásokon. Ha valakivel együtt utazik az ember (mint ahogyan az nekem január 14-i indulásomtól május 22-ig 2 nap kivételével végig sikerült, és ez remélhetőleg a jövőben is sikerülni fog) akkor könnyebb a mozgolódás, mert nem feltétlenül kell diákszállásra menni. Persze az mindig poén, mert újabb emberekkel ismerkedni csak jó. Esetenként előfordul, hogy egy kicsit kirúgok a hámból és néhány napra privát fürdőszobás szobát veszek ki reggelivel de a sok utazás közben néha annyira el lehet fáradni, hogy a tévézésen és a semmittevésen kívül minden más túl nehéznek tűnik. Ilyenkor kicsit elengedem magam és semminek az ára nem érdekel. (Bizonyos keretek között természetesen.) Kivételek is vannak, mint pl. egy kedves (pl. hölgy) vendég látogatása alkalmával egy különösen drága szállodába mész egy pár napig de ez sem jellemző, kizárni azonban nem szabad. Az élet csodaszép és amit ma nem teszel meg, az lehet, hogy holnap már eszedbe sem jut... :) Carpe Diem!

Ami a szárazföldi utazást illeti, általában a jobbfajta és kicsivel drágább buszokat választom (egyrészt mert azokon nagyobb a biztonság, másrészt a drágább buszok általában direkt járatok és nem állnak meg az út szélén állók integetésére, ami kényelmesebbé teszi az egészet nem is beszélve a néha vetített filmekről), melyek komfortosabbak és gyorsabbak mint az olcsóbb járatok, bár néha 1,5 vagy még 2x annyiba is kerülnek. Mivel elég sokat megyek éjszakai járatokkal (amely mellesleg nem minden országban ajánlott, mint pl. Ecuador vagy Kolumbia) ezért különösen fontos, hogy az ember kellemes körülmények között utazzon. A buszutak statisztikájának a vezetésekor nem csak bekerülési átlagot számoltam (melyet minden esetben az óránkénti utazás alapján lehet a legkönnyebben kiszámolni, vagyis ha valami egy órányira van akkor "X" összeg, ha 2 órányira akkor "2X"), hanem érdekességként az egyes utak idejét is összeadtam, csak hogy világos legyen mindenki számára (számomra meg megdöbbentő), hogy egy ilyen kaliberű kiránduláson az ember hány órát is tölt egyik helyről a másikra zötyögve. Érdekes számok jelennek meg egy rövid kalkuláció után... :)

Az utazás és szállás költségein kívül próbáltam egy nagy átlagot kikalkulálni az egyes étkezések valamint az internetezés költségeire is az egyes adott országokban. Mivel az egyes termékek ára állandóan változik (jó tudom, hogy nem annyira gyorsan de van kismillió dolog és nem akartam tej, kenyér, cigi, sör szintű felsorolást összehozni ide főleg azért nem mert ezeket nem írtam le és ennyire részletesen már nem emlékszem hónapokra vissza) ezért csak nagyvonalakban és hozzávetőleges megközelítést állítottam össze.

Végül pedig nem utolsósorban önként és "dalolva" leírom NEKED, kedves olvasó, hogy nekem kb. hol tart az országonkénti költségvetésem. Mivel a Hozzávalók / Költségek alá úgyis beírtam, hogy mi mennyi merre, ezért nincs titkolnivalóm senki előtt. Az meg a másik, hogy az ember alapvetően kíváncsi és gondolom némely kedves olvasómnak az oldalát is furdalja a kíváncsiság, hogy vajon működik-e az út a tervezettek szerint...

"Szezám, tárulj...." :)Home  - Statisztika

© 2004 ahogyerzed.hu Az oldalon megjelenő összes anyag (cikk, fotó, logó, artwork, stb.)
szerzői jogvédelem alá esik, bármilyen célból történő újrafelhasználásuk kizárólag
a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

Az "Ahogy Érzed" koncepció, artwork, karakterisztika, felépítés, stílusjegy
© 2003-2004 Delta Broker Internet Kft. A weboldal szerkezete, felépítése, illetve a rajta üzemelő
szolgáltatások mindegyike szerzői jogok által védett és bejegyzett alkotások,
illegális felhasználásuk, illetve reprodukálásuk törvénysértés.


"Az legyen a tiéd, amit mindenhová magaddal vihetsz; beszélj nyelveket, ismerj meg országokat és embereket. Legyenek az emlékeid az útitáskádban."

"Own only what you can carry with you; know languages, know countries, know people. Let your memory be your travel bag."

"Solo te pertenece lo que tu puedes traer contigo; tienes que conocer lenguas; conocer paises; conocer gente. Deja tu memoria ser tu mochila de viaje." (Alexander Solzhenitsyn)