Kezdõlap
Bemutatkozás
Ki ez a csávó?
Hozzávalók
Napló
Fényképalbum
Bendõboldogítók
Eszembejutások
Miért?
Világjárók
Statisztika
Étkezés
Szállás
Közlekedés
Apróságok
Költségvetés
Térképek
Média Info
Kapcsolat
A hónap fényképe:
JANUÁR 2005.
Photo of the month:
JANUARY 2005.
iKreator
Napi Háttér Képek.hu


My iKreator
Horde Mail

Statisztika - Költségvetés

Árfolyamok
Ez alatt a menüpont alatt egy összesítő eredmény látható az egyes országokban átlagosan naponta elköltött pénz dollárértékéről. Az, hogy mennyit költesz egy adott országban, jelentősen függ az adott ország valutája és az általad birtokolt összeg pénzneme közötti valutaátváltási árfolyamtól. Mivel én a praktikusság kedvéért USD alapú számlát vezetek, ezért nekem az USA Dollár és az "egyéb" valuták átváltási árfolyama a mérvadó. Az alábbiakban adok egy rövid felsorolást, hogy egy adott országban milyen árfolyamok figyelembe vételével történt a lap alján található átlageredmény pontos meghatározása. Természetesen az egyes országok idő és pénzbeli átfedései miatt (pl. cikk-cakk Argentína és Chile között valamint egy adott ország elhagyása előtt megmaradt pénz átváltása a soron következő ország pénznemére) az összegek nem 100%-an pontosak de nagyon közel állnak a valósághoz. Az országok mellett feltüntett dátumok a legelső és a legutolsó automatából történt pénzfelvétel időpontját jelzik, a zárójeles adatok pedig az ebben az időintervallumban aktuális dollárárfolyamokat tüntetik fel. Mint látható, egyes helyeken egész nagyok a különbségek, melynek oka egyrészt az USA dollár állandó változásában, valamint az egyes országok gazdasági instabilitásában is keresendő.

ANGLIA: 2004.01.14. – 01.17. (1 USD = 0.54 – 0.55 Angol Font)
BRAZILIA: 2004.01.18. – 02.20. (1 USD = 2.81 – 2.95 Brazil Reál)
ARGENTÍNA: 2004.02.29. – 04.09. (1 USD = 2.80 – 2.92 Argentin Peso)
CHILE: 2004.03.11. – 04.11. (1 USD = 600 – 622 Chilei Peso)
BOLÍVIA: 2004.04.16. – 04.24. (1 USD = 7.88 – 7.89 Bolíviai Boliviano)
PERU: 2004.05.03. – 05.22. (1 USD = 3.48 – 3.49 Perui Sol)

Az egyes valuták aktuális árfolyamai megtekinthetők az index.hu legaljára is belinkelt internetes valutaváltó weboldal az WWW.XE.COM segítségével ahol a világ összes pénznemét át lehet váltani, amire csak akarod.

Megjegyzem, hogy a Brazil Reál és az Argentín Peso dollárhoz viszonyított értéke azóta romlott, vagyis ma (2004. május vége) már jobban járnék egy picinykével ezekben az országokban. De hát ez az élet...

Pénzkivétel és biztonságos, ésszerű kontroll
Rengeteg útközben megismert turistával ellentétben én nem cipelek magammal utazási csekkeket (bár egyes helyeken, ahol nincs ATM, csak a készpénz vagy az utazási csekk a megoldás és ilyenkor természetesen praktikus a mások által nem használható, főleg American Express Traveler's Check) de nekem ebből eddig még nem volt problémám, pláne, hogy sok helyen magas az utazási csekkért felszámolt extra díj (comission) és ezért ez nem is akkora nagy stenk. Ha olyan helyre mész, ahol vannak ATM pénzautomaták, akkor nem is ajánlom ezt a megoldást. Létezik ugyanis egy dolog, ami maga A MEGOLDÁS. Ez pedig a Citibank Cirrus kártyája. Ezt ugyan még nem említettem korábban de a Citibanknak van egy olyan Cirrus kártyás csomagja, ami évi 3200 forintos díjért korlátlan és díjmentes pénzkivételre ad lehetőséget a világ bármely Cirrus emblémával ellátott bankautomatájából. Én is ezt használom és így utazik velem a lóvé. Na EZ a legnagyobb stenk. Nincs se százalék se fix összeg az egyes összegek kivételekor. (Ami a Mastercard és a Visa esetében egy adott százalékon felül minden egyes alkalommal 4 USD). Ha pedig olyan helyen vagy, ahol sok az automata (Dél-Amerikában rengeteg ilyen hely van), akkor akár még naponta is kiveheted a szükséges összeget. Ha 1 dollárt vagy 100-at veszel ki, teljesen mindegy. Csak annyit vesz le a bank a számládról amennyit Te kiveszel, egy centtel sem többet! Ha teljes biztonságban akarsz lenni, akkor pedig CSAK Cirrus kártyát kérj, ne Cirrus/Maestro-t, amivel sok helyen a PIN kód nélkül is lehet vásárolni. (Az automatákból kivett összegeket természetesen figyelemmel követheted az interneten a Citibank Online segítségével. A pontos értékek meghatározása nekem is ennek köszönhetően sikerült.) Csak a statisztika kedvéért ideírom, hogy a január 14. indulásom óta összesen 35 alkalommal vettem ki pénzt különböző Cirrus automatákból és a magammal hozott némi készpénzt (USD) is lassacskán elköltöttem egyes turistalátványosságokra. (Azok közül is főleg túrákra, lásd. Rurrenabaque pampa túra Bolíviában, vagy a "Camino Inka" Peruban) Ezt a készpénz összeget is természetesen beleszámoltam az feltüntetett átlagokba.

Megjegyzés: Természetesen nagyon jó dolog, ha az embernél van VISA vagy MASTERCARD, ugyanis autóbérlés vagy bármilyen foglalás esetén ez alapkövetelmény. Ezt a kártyát viszont ha nem muszáj, ne használd pénzfelvételre.

Megközelítő átlagértékek az egyes országokra lebontva
Az egyes országok listája tehát az alább látható. (USA Dollár / Nap) A számok után zárójelben odaírtam, hogy hány napot töltöttem egy adott országban. A feltüntetett összegben minden benne van, amit csináltam. (kaja, szállás, utazás, turista attrakciók, stb.) Csak a pontosítás kedvéért jegyzem meg, hogy a brazíliai átlag alacsony értékéhez hozzájárult a 9 napos - meglehetősen alacsony költségvetésű - rio de janeiroi tartózkodásom, amikor is egy barátomnál szálltam meg és étkeztem általában valamint az a tény, hogy ebben az országban szinte alig fizettem szervezett túrákért (ami nagyon fel tudja pumpálni a kiadásokat). Brazília tivornyázva legalább olyan drága, mint Chile, ha az ember nem vigyáz...

ANGLIA: 59.6 USD (4 nap)
BRAZÍLIA: 25.8 USD (40 nap)
ARGENTÍNA: 33.8 USD (34 nap)
CHILE: 36.8 USD (12 nap)
BOLÍVIA: 28.7 USD (21 nap)
PERU: 35.3 USD (22 nap)Folytatás hamarosan...

Összesítő eredmény
Sajnos számomra is szomorú tény de egyelőre a 30 USD / nap költségtervezetet nem sikerült megtartanom. 2004. május 25-ével bezárólag 133 nap hátam mögött hagyott utazásom összesítve 32.42 USD / Nap, ami 322 dollárral van a tervezett limit fölött. Na sebaj, majd Ázsiában ezt tutira ledolgozom. (Addig persze ez még emelkedni fog, főleg Óceánia és Új-Zéland miatt...)Home  - Statisztika  - Költségvetés

© 2004 ahogyerzed.hu Az oldalon megjelenő összes anyag (cikk, fotó, logó, artwork, stb.)
szerzői jogvédelem alá esik, bármilyen célból történő újrafelhasználásuk kizárólag
a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

Az "Ahogy Érzed" koncepció, artwork, karakterisztika, felépítés, stílusjegy
© 2003-2004 Delta Broker Internet Kft. A weboldal szerkezete, felépítése, illetve a rajta üzemelő
szolgáltatások mindegyike szerzői jogok által védett és bejegyzett alkotások,
illegális felhasználásuk, illetve reprodukálásuk törvénysértés.


"Az legyen a tiéd, amit mindenhová magaddal vihetsz; beszélj nyelveket, ismerj meg országokat és embereket. Legyenek az emlékeid az útitáskádban."

"Own only what you can carry with you; know languages, know countries, know people. Let your memory be your travel bag."

"Solo te pertenece lo que tu puedes traer contigo; tienes que conocer lenguas; conocer paises; conocer gente. Deja tu memoria ser tu mochila de viaje." (Alexander Solzhenitsyn)