Kezdõlap
Bemutatkozás
Ki ez a csávó?
Hozzávalók
Napló
Fényképalbum
Bendõboldogítók
Eszembejutások
Miért?
Világjárók
Statisztika
Étkezés
Szállás
Közlekedés
Apróságok
Költségvetés
Térképek
Média Info
Kapcsolat
A hónap fényképe:
JANUÁR 2005.
Photo of the month:
JANUARY 2005.
iKreator
Napi Háttér Képek.hu


My iKreator
Horde Mail

Statisztika - Szállás

A szállás és a benne foglalt szolgáltatások
A szállás és az alvás egy utazás során nagyon fontos. Ha nincs energia, az ember nem képes semmire. (Még akkor sem, ha egy bombanővel találkozol... :) Mivel hátizsákos stílusban az ember nem engedheti meg magának - vagyis megengedheti de akkor felére csökken a kirándulás időtartama az extra költségek miatt - , hogy mindig puccos helyeken aludjon, ezért az útikönyvből való gondos válogatás és más utazók élményeire való támaszkodás a kiinduló pont.

Amióta úton vagyok rengeteg féle helyen aludtam. A leglepattantabb, barátságtalan hideg recsegő ágyas vendégfogadóktól az abszolút fain tiszta szinte szállodai szintű szállókig. Ez egy utazás során természetes dolog, ugyanis az adott országtól is függ, hogy milyen szolgáltatásokat kap az ember és mennyiért. (Eddig talán Argentína volt az egyetlen, ahol nagyon jó minőséget nagyon baráti árakért sikerült szereznem.) Fontos megemlítenem és a szállás költségeit illetően NAGYON FONTOS részlet, hogy egészen a perui Limáig végig volt folyamatosan útitársam, így a vele megosztott szállásköltség helyenként alacsonyabb volt abból következően, hogy ketten vettünk ki egy szobát. (Egyedül többe került volna a buli!) Ez az extra költség a diákszállók esetében általában nem létezett, ugyanis ott nem szobáért kell fizetni, hanem meghatározott díjú fő / éjszaka van. Ha egyedül vagy, ha hatodmagaddal, ugyanakkora az összeg.

Na de lássuk csak országok szerint, hogy mi is az átlag. Minden országról írok egy pár extra szót, majd a végén megadok egy kerekített átlagösszeget.

Anglia
Az Egyesült Királyságban csak Londonban jártam és ott is mindössze 3 éjszakát tölöttem. A legolcsóbb szállást vettem igénybe, ami a King's Crosson található Caledonian Hostel volt (a továbbiakban nem fogok neveket említeni de ebben az országban csak 1 helyen aludtam), ami a kosz és lepukkantság nonplusz ultrája. Senkinek nem ajánlom aki egy kicsit igényesebb (csak ha tényleg meg vagy szorulva) bár a hostel hangulata nem volt rossz.

ÁRA: 11 Angol Font / Éjszaka

Brazília
Brazíliában a lepattant diákszállóktól a viszonylag puccos ún. "pousada"-ig sokféle szállást lehet találni a hátizsákosok számára. A legtöbb helyen a reggeli benne van a szállás árában (és néha ez a reggeli egyenesen királyi). A legdrágább éjszakám 40 Brazil Reál volt Isla Grande-n, a legolcsóbb 15 Porto Seguroban. Összesen 27 fizetett éjszakám volt (a maradékot vagy buszon tölöttem vagy pl. Livia barátnémnél Rióban, amiért ugye nem kellett fizetnem) és a legtöbb időt Salvadorban, a karnevál idején töltöttem ezek közül, összesen 7 éjszakát egy cimborákkal kibérelt apartmanban.

ÁTLAG: 23 Brazil Reál / Éjszaka

Argentína
Argentína egy külön tészta mert ez az ország évekkel ezelőttig (látszólag legalábbis) nagyon jó gazdasági helyzetben volt. A néhány éve bekövetkezett gazdasági összeomlás hatására az utazók számára talán az egyik legnagyobb stenk pont ezért. Az árak szinte ugyanott maradtak (korábban 1 Argentin Peso = 1 USA Dollár), így minden harmadannyiba kerül, a színvonal viszont általában fain. Argentínában már nincs benne a szállásköltségben a reggeli, de ez nem is számít annyira, mert viszonylag olcsó a kaja. Dél-Amerika legeurópaibb országában 26 éjszakáért kellett fizetnem, ezek közül a legdrágább a patagóniai El Calafate-ban volt 25 Argentin Peso-ért, a legolcsóbb pedig Buenos Airesben, ahol éjszakánként 10 pesot fizettem.

ÁTLAG: 14 Argentin Peso / Éjszaka

Chile
Dél-Amerika leghosszúkásabb, összesen 4300 km hosszú országában a helyzet Argentinával szemben pont fordított. Itt az elmúlt években történt egy csekély gazdasági fellendülés és ennek következtében az árak is megmaradtak vagy emelkedtek. Chile és Argentína között az Andok két oldala miatt cikk-cakkban kellett közlekednem és összesen 3x léptem át a határt a két ország között. A háromszori átlépés ellenére összesen 12 napot töltöttem ebben az országban, ezek közül is 10 éjszakáért fizettem mindössze. (Volt egy ingyen éjszakánk egy kempingben a Torres del Paine nemzeti parkban, valamint 1 éjszakai buszozás Pucon-ból Santiagoba.) A legdrágább szállásom 5000 Chilei Peso volt San Pedro de Atacamaban, a legolcsóbb 3000 Puerto Natalesben. Chile-ben néhány helyen lehet választani, hogy kérsz-e reggelit vagy sem, ez esetben átlagban plusz 1000 Peso-t számolnak fel.

ÁTLAG: 4150 Chilei Peso / Éjszaka

Bolívia
Bolíviába érkezve azonnal egy más világba lép az ember. Minden sokkal szegényesebb és igénytelenebb, ebből következően az árak is ezt a szinvonalat tükrözik. Vannak itt is diákszállók és olcsóbb szállodák, hol ezt, hol azt választottuk, attól függően, hogy melyik mennyiért mit ajánlott. Olcsó volt mindenképpen de az ember mindig az adott színvonalnak megfelelően válogat. Bolíviában összesen 15 fizetett éjszakám volt (ugyanis a maradék éjszakák egyes több napos túrákban benne foglaltak voltak plusz volt 1 éjszakai utam is), a legdrágább a Hotel Gloria volt La Pazban 18 USD / Éjszakáért, ami kb. 140 Boliviano lenne (melyet Livia barátném látogatásának tiszteletére vettem ki), a legolcsóbb pedig Uyuniban és a Titicaca-tó melletti Copacabana-ban volt 15 Boliviano / éjszaka. A pontosítás és a valósabb értékek kedvéért az átlagos hátizsákos szállásköltséget is feltüntetem itt, amely kalkulációjakor a 140 boliviano / éjszaka x 4 helyett a Livia hazamenetele után igénybe vett 21 boliviano költségű diákszállást számoltam bele a nagyátlagba. (Azaz, hogy 21 x4-et természetesen)

ÁTLAG: 60 Bolíviai Boliviano / Éjszaka

Diákszállókat igénybe véve: 24 Boliviano / Éjszaka (lett volna)

Peru
Peru Bolíviához hasonló bár az igazán turisztikus helyeken abszolút fain és konkrét szálláshelyeket lehet találni. Igazán lepukkant helyen nem is aludtam, talán a Huaraz-béli hotel volt a legalapabb az összes közül. Az Inkák egykori birodalmában összesen 12 éjszakáért kellett fizetnem (a többi éjszaka egy része vagy túra része volt - mint pl. a Camino Inka-n 3 nap sátorozás vagy a Colca Kanyonban a bambuszházikók - , vagy pedig buszon töltött éjszaka volt). A legdrágább hely Limában volt, ahol 35 Sol / Éjszakáért szálltunk meg (és ez 50 is lehetett volna egyedül) a legolcsóbb pedig Arequipában, ahol 12-őt fizettem egy diákszállóban.

ÁTLAG: 22 Perui Sol / ÉjszakaHome  - Statisztika  - Szállás

© 2004 ahogyerzed.hu Az oldalon megjelenő összes anyag (cikk, fotó, logó, artwork, stb.)
szerzői jogvédelem alá esik, bármilyen célból történő újrafelhasználásuk kizárólag
a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

Az "Ahogy Érzed" koncepció, artwork, karakterisztika, felépítés, stílusjegy
© 2003-2004 Delta Broker Internet Kft. A weboldal szerkezete, felépítése, illetve a rajta üzemelő
szolgáltatások mindegyike szerzői jogok által védett és bejegyzett alkotások,
illegális felhasználásuk, illetve reprodukálásuk törvénysértés.


"Az legyen a tiéd, amit mindenhová magaddal vihetsz; beszélj nyelveket, ismerj meg országokat és embereket. Legyenek az emlékeid az útitáskádban."

"Own only what you can carry with you; know languages, know countries, know people. Let your memory be your travel bag."

"Solo te pertenece lo que tu puedes traer contigo; tienes que conocer lenguas; conocer paises; conocer gente. Deja tu memoria ser tu mochila de viaje." (Alexander Solzhenitsyn)