Kezdõlap
Bemutatkozás
Ki ez a csávó?
Hozzávalók
Útikönyvek
Repülőjegy
Mennyibe kerül?
Kellékek
Egyéb infó
Linkek
Napló
Fényképalbum
Bendõboldogítók
Eszembejutások
Miért?
Világjárók
Statisztika
Térképek
Média Info
Kapcsolat
A hónap fényképe:
JANUÁR 2005.
Photo of the month:
JANUARY 2005.
iKreator
Napi Háttér Képek.hu


My iKreator
Horde Mail

Ami az úthoz szükséges...

Mire lehet szükség???
Mik azok az alapvető és "luxus" kellékek melyek szükségesek 1 évre? Nos, ezek nem különböznek semmivel sem egy 2 hetes útnak a cuccaitól. Számtalan féle utazás létezik, ezen az oldalon az általam tervezett hátizsákos stílusban előadott bandukolásnak (amit angolul csak egyszerűen backpacking-nek hívnak) a legszükségesebb kellékeiről írok. Szállás diákszállásokon, étkezés olcsó talponállókban, vagy kisebb éttermekben. No főzés, no sátor, no meló útközben. Ehhez mérten kell csomagolni.

Az első kérdés természetesen az, hogy hová mész, merre indulsz. Ha melegbe mész könnyebb a dolgod és könnyebb a cipelnivaló. Ha hidegbe, akkor kell egy csomó meleg cucc, termoszok, stb., ehhez én még nem vagyok jó tanácsadó, mert az egy másfajta életformát kíván. Az én körutam úgy lett megtervezve, hogy ne sokat kelljen hideg helyen eltölteni (max. Patagóniában és Új-Zélandon lesz egy kicsivel hűvösebb), így szerencsére nem kell sokat cipekednem. Persze a meleg ruhák helyett lesz nálam más, ami foglalja a helyet...

Táska
Szóval, először is kell egy frankó kis (inkább nagy) hátizsák. Akkora amekkorát még kényelmesen elbírsz akkor is ha teli van és olyan minőségű, amely kibír keményebb kezelést is, pl. amikor repülőbe vagy buszba ide-oda dobálják munkájuktól már teljesen megfáradt pakolóemberkék, akiknek nem céljuk, hogy a zsákban lévő kínai porcelánkészlet épségben megússza az utazás viszontagságait. Nekem egy 80 literes kanadai zsákom van, Arcteryx a márkája és bivalyerős. Magyarországon a különféle hegymászó boltokban kapható hátizsákok közül a Tatonka zsákjait ajánlom. Persze lehet, hogy az egyes üzletekben jobb ajánlatot is találsz, ehhez ki kell kérni az eladók őszinte véleményét. Hidd el, az ilyen boltokban fazon emberek dolgoznak és megmondják, hogy szerintük mit ne vegyél meg.

Ruhák
Ami a ruhatárat illeti, legfontosabb az egyszerűség. Jobb ha az ember szakadtan közlekedik, mert akkor kevésbé kívánják meg a zsebtolvajok és a rossz szándékú emberek. Minden hátizsákos ezt állítja, én meg hiszek nekik. Szerintem kb. ennyi elég:

3-4 póló (útközben úgyis veszel újabbakat, amik jól néznek ki)
2 nyári nadrág (ha tudsz, olyat szerezz, aminek le lehet cipzározni a térde alatti részt)
5-6 alsónemű (az úgyis kis helyet foglal)
3 pár zokni (na jó, 4)
1-2 melegebb "mackófelső" - a polár a legjobb mert az könnyű és meleg
1 jégeralsó (ha már nincs nálad meleg nadrág legalább ne fázz)
1 esőkabát (sokan egy kisméretű esernyőre esküsznek, mert az a nap ellen is jó)
1 fürdőruha
1 pár túracipő (bakancs csak akkor, ha sokáig leszel hideg helyen)
1 túraszandál
1 papucs

Vihetsz még egy jobbfajta inget, ha igényesebben akarsz megjelenni, de úgyis rájössz a végén, hogy feleslegesen cipelted. Ha az a cél, hogy végigbulizd a világ legjobb diszkóit, akkor persze nem árt 1-2 igényesebb cucc. Engem ez nem érdekel, mert azt hiszem szívesebben táncolok törzsi táncot benszülöttekkel egy szál törölközőben örömtűz mellett a tengerparton.

Fontos lehet...
Ha fel akarsz készülni arra az eshetőségre, hogy esetleg a szabad ég alatt ér az este és esélyed nincs fedett helyre kerülni, jól jön egy hálózsák. Ezzel kapcsolatban is az a legfontosabb, hogy nagy mérete ellenére a lehető legkisebbre össze lehessen hajtogatni. A hátizsákokhoz hasonlóan ezekből is a legjobbakat a hegymászóboltok kínálják.

Legyen nálad zseblámpa. Bármihez jól jöhet, pláne ha éjszaka utazol. Vannak fejre rakható ilyen "bányászlámpák", melyeknek az az előnyük, hogy a 2 kezed szabad marad, ha valamit még csinálni is akarsz lámpafénynél. A hátrányuk, hogy drágábbak egy kicsit.

Jó, ha az embernél van erős kötél és szigetelőszalag. Soha nem tudhatod, hogy mit kell megkötni, megragasztani, mégha átmenetileg is.

Hordozható varrókészlet, szétszakadt ruhák megjavítására, toldozni-foldozni.

Lakat. Ez nagyon fontos. Számzáras, kulcsos, akármi. Nagyon sok diákszállóban van ingyenes bezárható kisszekrény (egyszerűbben "locker"), és ezeken a helyeken jobb, ha az ember a saját lakatját használja.

Kispárna. Hosszú buszozásoknál létfontosságú. Ha enélkül is jól alszol, akkor jó neked, de szerintem mindig jól jön egy kis pihepuha amit az ember a feje alá tud gyűrni ha elfárad.

Alapvető gyógyszerek. Fejfájás, láz, hasmenés, álmatlanság, kisebb megfázás ellen. Ha nagyobb májer vagy mert már sokszor voltál beteg, vihetsz antibiotikumokat is, de ezekkel csak csínján. Bajban a legfontosabb a nyugi, a pihenés és sok-sok folyadék. Na és persze a türelem. Feleslegesen beszedni valamit legalább annyira árt, mint használ.

Ami Luxusnak (L) számít
Nekem ezekből van egy pár. A már gyakorlott profi hátizsákos utazó ezeken csak nevet, én viszont nem tudom, hogy valaha eljutok-e arra a szintre, ezért magammal viszek 1-2 olyan - ezen a típusú kiránduláson - luxusnak számító cikket, amivel az élményeket meg tudom minél jobban örökíteni.

Fényképezőgép (L)
Az amatőr fényképezéssel kapcsolatban azt gondolom, hogy manapság már a digitális technika teljesen lekörözi a hagyományost, ezért kisméretű, nagy felbontású, könnyű masinákat ajánlok. Nekem a képen látható Canon Powershot s400-as bébi jutott (Európában ez az IXUS név alatt fut), imádom mert pici és gyönyörű felvételeket készít, amiről magad is meggyőződhetsz a fényképalbum szekció alatt. (Az USA szekciót még egy Nikon Coolpix 800-assal csináltam.)

Laptop (LL)
Ez nem feltétlenül szükséges kellék, de ha az ember nem akar bajlódni a digitális képek internet kávézókban történő mentegetésével és azok állandó CD-kre kiirogatásával, akkor érdemes cipelni egy hordozható kis számítógépet is és akkor a határ a merevlemez mérete nem pedig a memóriakártyáé. Engem egy 12 colos iBook kísér majd el 30 gigás winchesterrel, amiből 8 giga üres. Arra 4 megapixelben is ráfér kb. 7500 kép. Annyi talán elég. :) A digitális fényképeken kívül még azért is viszem az iBook-ot, mert zenéket is szeretnék gyűjteni, minden országból valamit, ami jellegzetes és fain. (CD kölcsönkér, berak, másol, letömörít, yeah.)

Hordozható zenegép (LL)
Ez is felesleges sokak számára én viszont 1 évig a kedvenc dalaim nélkül tutira nem bírom ki. Évek óta - amikor még ilyenek nem is léteztek - vágytam egy olyan pici sétálós zenegépre, amibe belefér minden, ami nekem kell, nem kell CD-ket hurcolászni, vagy kazettákat, csak bekapcsolom és rajta van minden. Az mp3 és egyéb tömörített zeneállományok hordozhatóvá tételére létrehozott "mp3 walkman"-ek megjelenésével ez meg is valósult. Először mégcsak kisebb kapacitással, manapság viszont már hatalmas tárhelyekkel akár több ezer számot is magával vihet az ember. Én az Apple iPod-ját találtam a legjobb megoldásnak, 30 gigás tárhelyével kb. 7000 számot lehet tárolni. Annyi talán elég.

Egyéb gondolatok...
A fent említett, luxusnak számító masinákat mind amerikában szereztem be, ott ugyanis ezek is sokkal olcsóbbak mint itthon. Hogy ez miért van??? Nem értem. A félreértés elkerülése végett nem nagyzolásból írtam le az egyes típusokat, hanem csak azért, hátha valakit érdekel az a technikai szint, amivel az utat meg szándékozom örökíteni.

Hogy mi az amit tutira ne vigyél magaddal, azt viszont szerintem mindenki maga látja a legjobban, hogy mi a számára nélkülözhetetlen, és mi az amit minden szívfájdalom nélkül otthon tudsz hagyni. (Mint pl. a légkalapács, a betonkeverő és a vasalódeszka.)Home  - Hozzávalók  - Kellékek

© 2004 ahogyerzed.hu Az oldalon megjelenő összes anyag (cikk, fotó, logó, artwork, stb.)
szerzői jogvédelem alá esik, bármilyen célból történő újrafelhasználásuk kizárólag
a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

Az "Ahogy Érzed" koncepció, artwork, karakterisztika, felépítés, stílusjegy
© 2003-2004 Delta Broker Internet Kft. A weboldal szerkezete, felépítése, illetve a rajta üzemelő
szolgáltatások mindegyike szerzői jogok által védett és bejegyzett alkotások,
illegális felhasználásuk, illetve reprodukálásuk törvénysértés.


"Az legyen a tiéd, amit mindenhová magaddal vihetsz; beszélj nyelveket, ismerj meg országokat és embereket. Legyenek az emlékeid az útitáskádban."

"Own only what you can carry with you; know languages, know countries, know people. Let your memory be your travel bag."

"Solo te pertenece lo que tu puedes traer contigo; tienes que conocer lenguas; conocer paises; conocer gente. Deja tu memoria ser tu mochila de viaje." (Alexander Solzhenitsyn)