Kezdõlap
Bemutatkozás
Ki ez a csávó?
Hozzávalók
Útikönyvek
Repülőjegy
Mennyibe kerül?
Kellékek
Egyéb infó
Linkek
Napló
Fényképalbum
Bendõboldogítók
Eszembejutások
Miért?
Világjárók
Statisztika
Térképek
Média Info
Kapcsolat
A hónap fényképe:
JANUÁR 2005.
Photo of the month:
JANUARY 2005.
iKreator
Napi Háttér Képek.hu


My iKreator
Horde Mail

Repülőjegy

Világkörüli repülőjegy kombinációk
A repülőjegy az egyik legfontosabb dolog, aminek lefoglalását időben el kell kezdeni. De hogyan is működik ez? A fapados társaságok ajánlatain kívül minden jegynek a retúrértéke van megadva, s valamilyen oknál fogva ez még sokkal olcsóbb is mintha az ember egyirányú jegyet venne. Világkörüli utat egyirányú jegyekkel nehéz és rendkívül drága lenne megtenni de mivel egyre több ember vállalkozik földkörüli barangolásra, ezért a nagyobb repülőtársaságok ún. szövetségeinek (Airline Alliances) kínálatai között érdemes keresgélni, amelyek számos ilyen célú jeggyel foglalkoznak már manapság. Egy ilyen szövetségbe általában 6-10 repülőtársaság tartozik bele és a világkörüli jegy során is az egyes tagok gépeivel repül az ember. Épp azzal a társasággal, aki az adott szövetség tagjai közül abban a bizonyos országban üzemeltet gépeket. A tagok száma meg egyre csak nő, így ezeket az utakat a jövőben egyre könnyebb lesz megtervezni és végrehajtani. Jelenleg 4 nemzetközileg is ismert ilyen szövetség létezik: Star Alliance, One World Alliance, SkyTeam és a Qualiflyer.

Egy világkörüli jegy árát számos tényező befolyásolja. Érdemes az adott szövetséghez tartozó egyes repülőtársaságok irodáit felkeresni az útitervvel és kérni tőlük egy ajánlatot. Az árat attól függően határozzák meg, hogy pl. hány földészre tervez látogatást az ember vagy pl. hány kilométer repülés szükséges az út kivitelezésére és egyéb apróbb dolgokat is figyelembe vesznek. Vannak bizonyos szabályok is, mint pl. nem lehet a földrészek között visszafelé ugrálni (ha már egyszer eljöttél egy földrészről, akkor helló, nincs visszaút) vagy az is, hogy egy irányba kell haladni a földrészek között. (Vagy NY-K, vagy K-NY) A jegy érvényessége az első repülőúttól számított 1 év. Ez elég is meg nem is, de sajnos nincs választási lehetőség mert egyelőre 1 évnél hosszabb érvényességű jegyet még nem vezették be. (Turistaosztályon biztos nem legalábbis.)

Ha tehát az ember kitalálta hogy merre akar menni, akkor az említett szövetségekbe tartozó egyes társaságoktól megtudhatja, hogy az elképzelt útvonalra mi a legjobb útvonaljavaslat és ez mennyibe kerül. Ez a drágább megoldás. Olcsóbb ajánlatokat az ún. diák utazási irodáktól (ezt angolul Student Travel Agency-nem hívják) kapja az ember, itt viszont előre meghatározott útvonalon kell végighaladni és általában ezek fölrészenként max. 1-2 megállót engedélyeznek. Árban viszont fele az általad kitalált jegynek, mert ez akció. Ilyen irodák sajnos Magyarországon nem léteznek, Európa jónéhány nagyvárosában viszont igen. Az oldal alján kettőnek a nevét megadom, azt a kettőt, mely eddigi információim szerint a két legolcsóbb kiindulópont Európából: London és Párizs. Kiindulópont szempontjából ez két város a normál árú v.k. jegyek esetében is olcsóbb.

Na most. A drágább és olcsóbb megoldású jegyek is úgy vannak összeállítva, hogy az egyes állomások között szárazföldi utazás is szükséges. Persze e nélkül nem is földkörüli utazásnak, hanem földkörüli repülésnek hívnák az ilyet. Az egyes állomások között vonattal vagy busszal érdemes közlekedni, persze ha egy kis kalandra vágysz, akkor a stoppolás is megoldás. Ugyan minden egyes el?re betervezett állomásról kiinduló repülőút dátumát előre le kell fixálni, az okos utazásszervezők tudják, hogy napra pontosan 5 országgal arrébb megérkezni egy helyre sokszor lehetetlen. És nincs is értelme e miatt stresszelni, mert akkor az ember hajlamos rohanni. Alapelképzelés muszáj, hiszen azért az 1 éves időkorlát beszabályoz, de hál Istennek (vagyis az okos utazásszervezőknek) a kiinduló repjegy dátumától eltekintve az összes többi dátum díjmentesen módosítható, így csak arra kell odafigyelni, hogy az előre megadott dátum előtt megváltoztassuk az időpontot , ha nem akarjuk elveszíteni az adott szakaszjegyet.

Sajnos mivel én sokkal másabb útvonalat álmodtam meg, mint amit egy kedvezményes diákjeggyel megtehetnék, nekem muszáj volt az egyik szövetségnek az ajánlatával megbékélni. Ez a Star Alliance (SA) amelyikbe eleddig a legtöbb repülőtársaság tartozik bele így a lehetőségek száma is nagyobb. Az SA a jegyárakat a repült kilométerek alapján határozza meg, az én esetemben ez 62.000 lerepülhető kilométer 15 különböző célpont, állomás megjelölése mellett. (Az átmenőpontok a célpontok közé nem számítanak, a kilométerekbe viszont igen. Pl. Guatemala City-ből Tahiti-ra Los Angelesen keresztül vezet az út, L.A. viszont nem számít megállóhelynek.) A jegy biztosítva van és nem átruházható, így elvesztés vagy lopás esetén a szövetség bármelyik tagja újranyomtatja neked a jegyet a még hátralévő állomásokkal.

Egy ilyen jegyet természetesen Magyarországon is meg lehet vásárolni de mint minden más, ez is drágább itt. Ezért én azt ajánlom, hogy vagy Párizsból vagy Londonból intézze inkább az ember a jegyét, mert így 25%-ot megspórolhat. Az jó sok ám! Persze annyi a plusz költség, hogy a kiindulópontra ki kell jutni de ez manapság a fapadosokkal már nagyon olcsón elérhető.

A saját jegyemet én egy angliai utazási iroda (Travel Nation Ltd.) segítségével intéztem. Mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt a céget, mert hihetelenül készségesen és segítőkészen dolgoznak, naponta többször, állandó email kapcsolatban vannak veled ha sok a kérdésed és a végtelen lehetőségű jegy összeállításában is türelemmel segítenek. Nekem a jegy összeállítása kb.4 hétbe tellett, mivel fogalmam sem volt hogy mit lehet, mit nem (pl. javasolták nekem, hogy előre vegyek - vagy építsek bele a V.K. jegybe - egy kifelémenő jegyet Indonéziából, mert anélkül oda nem engednek be), merre, honnan hová lehet menni, mennyi idő szükséges erre-arra, milyen vízumok kellenek, stb. Londonból indulok tehát és Londonba érkezem. 365 nap alatt kell megtenni a kört. Londonba pedig a fapadosok visznek oda is vissza is.Home  - Hozzávalók  - Repülőjegy

© 2004 ahogyerzed.hu Az oldalon megjelenő összes anyag (cikk, fotó, logó, artwork, stb.)
szerzői jogvédelem alá esik, bármilyen célból történő újrafelhasználásuk kizárólag
a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

Az "Ahogy Érzed" koncepció, artwork, karakterisztika, felépítés, stílusjegy
© 2003-2004 Delta Broker Internet Kft. A weboldal szerkezete, felépítése, illetve a rajta üzemelő
szolgáltatások mindegyike szerzői jogok által védett és bejegyzett alkotások,
illegális felhasználásuk, illetve reprodukálásuk törvénysértés.


"Az legyen a tiéd, amit mindenhová magaddal vihetsz; beszélj nyelveket, ismerj meg országokat és embereket. Legyenek az emlékeid az útitáskádban."

"Own only what you can carry with you; know languages, know countries, know people. Let your memory be your travel bag."

"Solo te pertenece lo que tu puedes traer contigo; tienes que conocer lenguas; conocer paises; conocer gente. Deja tu memoria ser tu mochila de viaje." (Alexander Solzhenitsyn)