Kezdõlap
Bemutatkozás
Ki ez a csávó?
Hozzávalók
Napló
Fényképalbum
Bendõboldogítók
Eszembejutások
Elsõ benyomások...
Logika Dél-Amerikában
Mentalitás & Nyelvismeret
Az otthon utazás közben
Internet & Zene
A turista keresztje
A borravaló
Egyedül utazás
Peru és a turizmus
Egy cuencai beszélgetés
A világ felfedezése?
A világutazó õszintesége
Az ígéretek és a valóság
Az állandóság...
Csajozás
A vakáció és az időjárás
Közlekedés Latin-Amerikában
Az egyetlen kívánság
A bukovárék utazása
1 év után...
Egy szilveszter története
Széthullottam...
A balinézek és a vallás
Egy idegen világban...
In Memoriam...
Az emberi hülyeségről
Záró gondolatok...
Miért?
Világjárók
Statisztika
Térképek
Média Info
Kapcsolat
A hónap fényképe:
JANUÁR 2005.
Photo of the month:
JANUARY 2005.
iKreator
Napi Háttér Képek.hu


My iKreator
Horde Mail

Eszembejutások 6.

A turista "keresztje"
Turistának lenni nem mindig a legnagyobb stenk. Utazgatunk, várost nézünk élvezzük a gyakran változó levegőt és a szabadságot de azért vannak árnyoldalak is. Egy gazdasági problémával küszködő országban például nem feltétlenül néznek rád jó szemmel, pusztán csak azért mert neked valószínűleg több pénzed van, ha már megtehetted azt, hogy az adott helyre elgyere. Általános nézet tehát, hogy a turista az gazdag. Szinte minden szegény és hajléktalan, vagy portékáját áruló megtalál és győzköd, hogy vegyél tőle valamit és adjál neki pénzt. Az idegeimre mennek. Mondom, hogy "nem köszi, jó fej vagy és tényleg stenk a szajré de nincs rá szükségem" de hajthatatlanok. Egyszerűen nem hagynak békén. Az utcazenészeknek és egyéb művészeti tevékenységet folytatóknak dobálom az aprópénzt, de mindenkin nem lehet segíteni.

Az árak feltüntetésénél mindenki dollárba számolja át a dolgokat az "agyatlan" turistának (Argentínában 3 peso közel 1 dollár, szóval nem nehéz a konverzió) és így próbál meggyőzni, hogy minden "szinte" ingyen van. Hát, köztünk szólva még így sincs ingyen bár egy közepes minőségű bőrdzsekit Buenos Airesben már 15 ezer forintból megkapsz, ami tényleg egész korrekt. Csak hová rakom??? A másik meg, hogy nem gyűjtöm a tárgyakat. Már nem.

A legigazságtalanabb dolog viszont a gazdasági problémákkal küszködő országokban a rendes és a "turista" árak közötti megkülönböztetés. Ezt már Brazíliában is láttam de ott nincs ilyen éles határvonal mint Argentínában. Ha külföldi vagy fizess, ha helyi, minden sokkal olcsóbb. Az Iguazú argentin oldalán pl. a beugró 30 peso volt nekem, a helyieknek meg 12. Állítólag a repülőjegy árakat is ez alapján határozzák meg. Na most álljon már meg a jereváni karaván. Oké turista vagyok meg jobban le lehet húzni de az, hogy államilag meghatározva is magasabb a külföldieknek minden, azért ez valahol nem oké. Én nem tehetek arról, hogy ez az ország ide jutott és ha egy argentin vagy bármilyen más nemzetiségű Magyarországra ellátogat (országa gazdasági helyzetétől függetlenül), akkor ugyanannyit fizet mindenért mint én. Argentina igaz, hogy gázban van de még mindig sokkal jobban állnak mint a DK-ázsiai országok, ahol sokkal indokoltabb a "turista tarifa". Na mindegy, lehet hogy nincs igazam, csak ez egy kicsit szembetűnő és zavar.

Turistának lenni tehát nem minden esetben fain. És itt nemcsak arról van szó, hogy anyagilag lehúznak, hanem az alapvető hozzáállás is probléma lehet. Hogy ennek ellenére még mindig érdemes-e bevállalni egy huzamosabb kirándulást a világ eme tájékára, az természetesen nem kétséges, csak jobb ha a felkészülsz arra, hogy az éremnek van másik oldala is.Home  - Eszembejutások  - A turista keresztje

© 2004 ahogyerzed.hu Az oldalon megjelenő összes anyag (cikk, fotó, logó, artwork, stb.)
szerzői jogvédelem alá esik, bármilyen célból történő újrafelhasználásuk kizárólag
a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

Az "Ahogy Érzed" koncepció, artwork, karakterisztika, felépítés, stílusjegy
© 2003-2004 Delta Broker Internet Kft. A weboldal szerkezete, felépítése, illetve a rajta üzemelő
szolgáltatások mindegyike szerzői jogok által védett és bejegyzett alkotások,
illegális felhasználásuk, illetve reprodukálásuk törvénysértés.


"Az legyen a tiéd, amit mindenhová magaddal vihetsz; beszélj nyelveket, ismerj meg országokat és embereket. Legyenek az emlékeid az útitáskádban."

"Own only what you can carry with you; know languages, know countries, know people. Let your memory be your travel bag."

"Solo te pertenece lo que tu puedes traer contigo; tienes que conocer lenguas; conocer paises; conocer gente. Deja tu memoria ser tu mochila de viaje." (Alexander Solzhenitsyn)