Kezdõlap
Bemutatkozás
Ki ez a csávó?
Hozzávalók
Napló
Fényképalbum
Bendõboldogítók
Eszembejutások
Elsõ benyomások...
Logika Dél-Amerikában
Mentalitás & Nyelvismeret
Az otthon utazás közben
Internet & Zene
A turista keresztje
A borravaló
Egyedül utazás
Peru és a turizmus
Egy cuencai beszélgetés
A világ felfedezése?
A világutazó õszintesége
Az ígéretek és a valóság
Az állandóság...
Csajozás
A vakáció és az időjárás
Közlekedés Latin-Amerikában
Az egyetlen kívánság
A bukovárék utazása
1 év után...
Egy szilveszter története
Széthullottam...
A balinézek és a vallás
Egy idegen világban...
In Memoriam...
Az emberi hülyeségről
Záró gondolatok...
Miért?
Világjárók
Statisztika
Térképek
Média Info
Kapcsolat
A hónap fényképe:
JANUÁR 2005.
Photo of the month:
JANUARY 2005.
iKreator
Napi Háttér Képek.hu


My iKreator
Horde Mail

Eszembejutások 11.

Utazás a világ körül értelmesen...
Ez az "eszembejutás" elsősorban az olvasóknak szól és másodsorban tartozik a weblap témái közé. Az elmúlt hónapban kaptam egy pár kedves levelet tele kritikával (amit egyébként nagyon köszönök!), mégpedig azzal kapcsolatban, hogy a weboldal mondanivalója és az utazásom (mint életálom) célja nem annyira sokat mondó, mint aminek hangzik. Ez lehet, hogy bizonyos szempontból tényleg így van és egyetértek mindazokkal, akik szerint a történeteimből az egyes országok népeiről nem sok minden derül ki. Sajnálom, ha sokak számára ez csalódás de az utazás természetéből adódóan ez nem olyan egyszerű dolog.

1 év nagyon rövid idő a világot "felfedezni". Szinte semmire nem elég, csak arra, hogy egyik helyről a másikra eljuss (közben persze próbálod élvezni az állandó kirándulást és magadba szippantani, amit lehet), megnézd ami fontos és már mész is tovább. Egy olyan ország esetében mint pl. Brazília (ami szinte Európa nagyságú) az egyes népek életéhez való közelebb kerüléshez rengeteg idő kell. Igaz, mindent lehet, csak akarni kell, nekem ez az utazás viszont nem elsősorban erről szól. Egy-egy helyen egy néhány napont eltöltve felszed az ember apróságokat a szokásokból de igazán megismerni egy ország embereit és azok mindennapi életét, erre az én időbeosztásommal nincs lehetőség. Lehet, hogy ez nem az igazi utazás de ha csak a weboldal címére is tekint az ember ("ahogy érzed"), akkor kiderül, hogy én csak azt csinálom, amitől nekem kerek a világ.

A másik dolog a rengeteg menetelés és buszonülés (lásd: statisztikák / közlekedés) ami után az egyetlen dolog amire sok esetben vágysz az nem más, mint egy néhány jófej utazó (akik megértik a problémáidat) és egy vidám közeg. A világnak ezen a felén nagyon nagy az általános szegénység és az emberek (noha sokan ezzel nem törődve vidáman élik életüket) mégis más szemmel tekintenek a turistára (=pénz) és kevés azoknak az helyieknek a száma, akik első látásra őszintintén közelebb akarnának magukhoz engedni Téged. Előfordul de nehéz. És mivel a sok mozgolódással rengeteg energiát veszítesz, ezért egy idő után ez már fel sem merül, hogy erre szükséged lenne, vagy hogy ez az egyik legszervesebb része az utadnak.

Azzal kapcsolatban is kaptam kritikát, hogy sok a "felkelek, megreggelizek, stb." típusú megjegyzés a történetekben de szeretném leszögezni, hogy ez egy útinapló és mint olyan, tartalmaz unalmasabb és nem túl érdekfeszítő részeket is. Az egyes napjaimról mesélek benne. Ez pedig az látványosságokon kívül alvásból és evésből is áll. Mindig próbálok újdonságokkal is előrukkolni (lásd "statisztikák", amit június elején tettem fel a lapra és talán sokak számára hasznos rész lehet) de ez sokszor nem olyan könnyű, mert egyszerűen nincs energiám ilyeneken gondolkodni. Próbálom élvezni a mindennapokat de minél több levelet kapok - aminek nagyon örülök és ezt szeretném kihangsúlyozni! - annál jobban érzem a weboldal szinten tartásának fontosságát és ez néha már a betegesség szintjére fajul. Ahogyan azt a kezdőlapon is említem, nem szeretném összekeverni a szezont a fazonnal. Az út miatt van a weblap és nem fordítva. (... és bármennyire is örömet okoz az általános pozitív visszajelzés, nagyon fárasztó folyamatosan ezzel foglalkozni. Próbáljátok ki egyszer egy akár 2 hetes nyaralás alkalmával!)

Magyarországon az ilyen típusú utazásnak nincs igazán "hagyománya". Egyes helyeken, mint pl. Izrael, Anglia, USA, Olaszország a fiatalok fogják magukat és elmennek a világ túloldalára hosszabb időre kikapcsolódni, bulizni és persze mindeközben egy kis kultúrát is magukba szívnak. Tudom, hogy ez a fajta mentalitás kis hazánkban az anyagi problémák miatt is hiányzik, nem is szeretnék ezzel kapcsolatban kritizálni senkit. A világ szépségeinek a bemutatásával és az utazás könnyedségével (vagyis annak leírásával) viszont talán sikerül olyan embereket is utazásra inspirálnom, akik egyébként félnének belevágni egy ehhez hasonlóba (vagy csak éppen azon gondolkodnak, hogy mit kéne a megspórolt pénzzel csinálni). Nem szeretném, ha bárki is azt hinné, hogy én ezzel a weblappal hírnévre akarnék szert tenni. Különben is tapasztalatom, hogy az embereket nem érdekli mások élete igazán, csak csendben mindig csemegéznek azokból és felszednek ezt-azt, ami által akarva-akaratlanul inspriációt nyernek valami újra. És ha valaki esetleg az ahogyerzed.hu-t választja csemegének - és ezáltal bármi apró pozitívat tudok nyújtani (akár csak egy-két mosolyt is) - , akkor nekem már megérte órákat tölteni a gép előtt. (Amely folyamatos fenntartásához szükséges idejének a statisztikai átlagát ha összeírnám, akkor egy ijesztő számadat jelenne meg.)

Ez az 1 év legfőképpen egy felületes ismerkedés és túlélés egyik napról a másikra. Megpróbálok a lehető legtöbbet felszedni egy-egy országból (és ezt a történeteken keresztül át is adni) de ez sokszor nem jut annál tovább mint amit itt látsz. Szeretném hinni, hogy mégis sokak életébe hozok egy aprócska színfoltot az itt leírtakkal...

Köszönöm minden kedves olvasónak a kitüntető figyelmet!Home  - Eszembejutások  - A világ felfedezése?

© 2004 ahogyerzed.hu Az oldalon megjelenő összes anyag (cikk, fotó, logó, artwork, stb.)
szerzői jogvédelem alá esik, bármilyen célból történő újrafelhasználásuk kizárólag
a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

Az "Ahogy Érzed" koncepció, artwork, karakterisztika, felépítés, stílusjegy
© 2003-2004 Delta Broker Internet Kft. A weboldal szerkezete, felépítése, illetve a rajta üzemelő
szolgáltatások mindegyike szerzői jogok által védett és bejegyzett alkotások,
illegális felhasználásuk, illetve reprodukálásuk törvénysértés.


"Az legyen a tiéd, amit mindenhová magaddal vihetsz; beszélj nyelveket, ismerj meg országokat és embereket. Legyenek az emlékeid az útitáskádban."

"Own only what you can carry with you; know languages, know countries, know people. Let your memory be your travel bag."

"Solo te pertenece lo que tu puedes traer contigo; tienes que conocer lenguas; conocer paises; conocer gente. Deja tu memoria ser tu mochila de viaje." (Alexander Solzhenitsyn)