Kezdõlap
Bemutatkozás
Ki ez a csávó?
Hozzávalók
Napló
Fényképalbum
Bendõboldogítók
Eszembejutások
Elsõ benyomások...
Logika Dél-Amerikában
Mentalitás & Nyelvismeret
Az otthon utazás közben
Internet & Zene
A turista keresztje
A borravaló
Egyedül utazás
Peru és a turizmus
Egy cuencai beszélgetés
A világ felfedezése?
A világutazó õszintesége
Az ígéretek és a valóság
Az állandóság...
Csajozás
A vakáció és az időjárás
Közlekedés Latin-Amerikában
Az egyetlen kívánság
A bukovárék utazása
1 év után...
Egy szilveszter története
Széthullottam...
A balinézek és a vallás
Egy idegen világban...
In Memoriam...
Az emberi hülyeségről
Záró gondolatok...
Miért?
Világjárók
Statisztika
Térképek
Média Info
Kapcsolat
A hónap fényképe:
JANUÁR 2005.
Photo of the month:
JANUARY 2005.
iKreator
Napi Háttér Képek.hu


My iKreator
Horde Mail

Eszembejutások 7.

Közös étkezések és a borravaló
2004-05-25
Talán annak következtében, hogy egész világkörüli utamat a vendéglátózásnak köszönhetem, a borravaló jelentősége és szerepe megváltozott számomra. Utazásom első négy hónapjában rengeteg féle emberrel találkoztam és rengeteg féle emberrel étkeztem egy asztalnál. Magával a fogyasztással és az ételélvezéssel nem is volt semmi probléma soha. A számomra zavaró és sokszor kellemetlen momentum a számla kifizetésekor történt. Vallom ugyanis, hogy a jó kiszolgálást értékelni kell. Nem kell csillagászati összegeket ott hagyni jatt gyanánt sehol sem de a kézrázogató köszönöm lóvé helyett az nem oké. Ha a pincér (vagy bármilyen kiszolgálószemélyzet) mogorva és barátságtalan de úgy ahogy teszi a munkáját, akkor el lehet gondolkodni, hogy vajon érdemel-e az emberünk plusz zsetont, de ha az illető végig kedvesen és előzékenyen mosolyog és folyamatosan azt érezteti velünk, hogy mi vagyunk az Urak (ami így is van egyébként :), akkor illendő dolog anyagilag is honorálni a plusz erőfeszítést még akkor is, ha egyébként tudvalévő, hogy az Egyesült Államokon kívül a felszolgálókat mindenhol megfizetik (valamennyire) és a jatt az csak extra.

Közös hátizsákos barátaimmal való étkezések befejeztekor mindig jött a dilemma, hogy mennyi borravalót hagyjunk. Ha jó és kedves volt a kiszolgálás, akkor én mindig próbáltam utalni rá, hogy a "barátunk megérdemel 10%-ot", ezt azonban sokan nem bírták kiszámolni. Mondtam, hogy mindenki a saját fogyasztását ossza el tízzel és GÓL, de sokan 1-2 plusz érme közösbe bedobásával úgy gondolták, hogy az általuk hagyott extra bőven elég. Sokszor az volt, hogy én bedobtam egy 10-15%-ot középre, a többiek meg az én kontómra kalkulálták a jattot. Sokszor még heveny vitába is keveredtem ezzel-azzal. Nem értették sokan, hogy egy 4 egységes (bármilyen pénznem) csekkre nem muszáj 2 egységet hagyni, viszont a 60 egységesre illik 6-ot és nem megint 2-őt. Sokan egyszerűen maximálják a borrvaló mennyiségét egy adott összegben a számla értékétől teljesen függeltenül. És ha a nyugati világból jövünk, akkor mindannyian tudjuk, hogy ez nem így működik. A legérdekesebb ilyen vitám egyébként még nem most, hanem Mexikóban volt tavaly nyáron az egyik olasz sráccal, aki annak ellenére, hogy Dublinban hónapokig pincérkedett, egyszerűen nem volt hajlandó jattolni az étteremben. 60 pesora bedobott 1.50-et. Mondtam neki, hogy ezáltal az asztal össz borravalóját csökkenti, amiben én is benne vagyok, mire közölte, hogy őt ez nem izgatja, annyit hagy amennyit gondol. Erre én meg azt mondtam, hogy nem eszem vele 1 asztalnál, mert nem fogom magam égetni vele, hogy micsoda egy csóró vendég vagyok. Az az úr aki fizet és ha a kiszolgálás jó, én igenis jólesően hagyom ott a "jogos" jattot.

Lehet, hogy én gondolom rosszul de a világ igenis így működik. Az élet eléggé monoton tud lenni egyébként is, szóval ha valaki odafigyel ránk és kedves (még akkor is ha ez a munkájának a része), értékelni kell kedves barátaim! (És itt nem csak a pincérekről beszélek, hanem minden olyan szervíz melóról, ahol az ember a tényleges produktum mellé kap egy marék kedvességet vagy egy mosolyt.)

Furcsa és szomorú látni, hogy ez sok "nyugati" számára mekkora egy áldozat...Home  - Eszembejutások  - A borravaló

© 2004 ahogyerzed.hu Az oldalon megjelenő összes anyag (cikk, fotó, logó, artwork, stb.)
szerzői jogvédelem alá esik, bármilyen célból történő újrafelhasználásuk kizárólag
a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

Az "Ahogy Érzed" koncepció, artwork, karakterisztika, felépítés, stílusjegy
© 2003-2004 Delta Broker Internet Kft. A weboldal szerkezete, felépítése, illetve a rajta üzemelő
szolgáltatások mindegyike szerzői jogok által védett és bejegyzett alkotások,
illegális felhasználásuk, illetve reprodukálásuk törvénysértés.


"Az legyen a tiéd, amit mindenhová magaddal vihetsz; beszélj nyelveket, ismerj meg országokat és embereket. Legyenek az emlékeid az útitáskádban."

"Own only what you can carry with you; know languages, know countries, know people. Let your memory be your travel bag."

"Solo te pertenece lo que tu puedes traer contigo; tienes que conocer lenguas; conocer paises; conocer gente. Deja tu memoria ser tu mochila de viaje." (Alexander Solzhenitsyn)