Kezdõlap
Bemutatkozás
Ki ez a csávó?
Hozzávalók
Napló
Anglia
Brazília
Argentína
Chile
Bolívia
Peru
Ecuador
Kolumbia
Venezuela
Panama
Costa Rica
Nicaragua
Honduras
El Salvador
Guatemala
Francia Polinézia
Cook-szigetek
Rarotonga
Fiji-szigetek
Új-Zéland
Hong Kong & Macau
Indonézia
Szingapúr
Fényképalbum
Bendõboldogítók
Eszembejutások
Miért?
Világjárók
Statisztika
Térképek
Média Info
Kapcsolat
A hónap fényképe:
JANUÁR 2005.
Photo of the month:
JANUARY 2005.
iKreator
Napi Háttér Képek.hu


My iKreator
Horde Mail

Cook-szigetek

Érkezés Rarotongára, a Cook-szigetek központi szigetére
2004-09-26
A repülőút Tahiti és Rarotonga között mindössze 1,5 óráig tartott. Sajnos a napfelkeltét pont nem sikerült megsasolni, mivel Kelet-nyugati irányban haladtunk előre és a Nap pontosan a gép farkát sütötte. Az idő viszonylag tiszta volt, így komolyan sikerült "szemügyre venni" az alattunk elterülő kékséget. A felszállás után még láttam 2 Társaság-szigetet is, de hogy melyek voltak ezek, azt a formájuk alapján nem tudtam teljes biztosággal megállapítani. Mivel a gép csak félig volt teli, ezért leszállás előtt megkérdeztem az egyik légiutaskísérőt, hogy melyik oldalon lesz majd a sziget (volt mind a két oldali ablaknál hely), mire a kaskalák csávókám a rossz oldalt mondta, s ennek következtében semmi nem láttam Rarotongából a leszállás előtt. Most mondjátok meg, hogy ha valaki állandóan ugyanazon az útvonalon repül, akkor hogy lehet ilyen farkashibát véteni? :) Na mindegy, gond nélkül leszálltunk reggel 7.10-kor és ez a lényeg. Az idő itt is csodás volt, kb. 24 fok lehetett, amikor megérkeztünk (ezt a pilóta mondta be persze, nem a receptoraim jelezték). Csakúgy mint Tahitin, itt is zenével fogadtak minket, de itt nem 3 gitáros, hanem csak 1 magányos csávó (plusz a sequencer, amiről a dob és az egyéb alap szólt) "danolgatott". A manus mindenesetre kedves volt és igazán ügyesen muzsikált, így az egyes zeneszámok között az útlevélpecsételésre váró tömeg tapssal jutalmazta a művészetetét. A bevándorlásiak mindenkit szépen kifaggattak, de nekem is sikerült "átvernem" őket, így beengedtek az országba. (Átverésről szó sincs, természetesen repjeggyel és egyéb doksikkal igazoltam, hogy rövid úton el fogok húzni innen is.) Bepecsételéskor az útlevelemre tekintve rámnézett a bevándorlási tiszt és csak ennyit mondott: "Long way from home, ha?" (azaz "jó messzire otthonról, ugye?"), s eszembe is jutott, hogy ennél távolabb valószínűleg már nem leszek. Rarotonga ugyanis kb. 21000 km-re van Magyarországról. (Amerika felé talán egy kicsit közelebb, mint Ázsia felé...) Szóval drága szeretteim, a Cook-szigetek után újra egyre közelebb leszek!!!!!

KIA ORANA! (azaz "Helló", rarotongai nyelven)

Na de mit is érdemes tudni a Cook-szigetekről, azon belül is Rarotongáról? Van itt is egy pár dolog, úgyhogy most egy kicsit ülök és mesélek. (Vitray Tamás után szabadon...) A Cook-szigetek ugyancsak vulkáni eredetű "falatkák" a Csendes-óceán közepén, Tahititől kicsivel több mint 1000 km-re nyugatra találhatók, pont a dátumválasztó vonaltól keletre. (Vagyis itt jön fel a Nap legutoljára szinte!) Kiterjedését tekintve kb. 241 négyzetkilométer az össz földterülete, mely 2 millió négyzetkilométernyi vízben szétszórva "figyel". Összesen 15 szigetből áll a szigetcsoport, s itt is van egy északi és egy déli csoport. Francia Polinéziával ellentétben itt nem 235 ezer, hanem csak 16 ezer ember él, abból is 11 ezer a 32 km kerületű Rarotonga szigetén, ahol az ország fővárosa, Avarua is található. A Cook-szigetek népe Francia Polinéziához hasonlóan polinéziaiakból áll, ezek az emberek azonban az Új-Zéland "Maori" népéhez közelebb állnak mint a Társaság-szigetek "Maohi" népéhez (akik a tahitiiek ugye). A Cook-szigetek, azok közül is Rarotonga az V. század körül kezdett benépesedni, majd az 1400-as években alakultak ki a még ma is itt élő emberek törzseinek elődei. Az európaiak az 1500-as évek végén jelentek meg itt először, de komolyabb figyelmet a szigetcsoport csak a brit Cook kapitány által kapott (innen jön a szigetcsoport neve is). Ugyan egy jóideig csak a déli szigeteket hívták Cook-szigeteknek, az északiakat Penrhyn és Manihiki szigetcsoportnak nevezték, az 1900-as évek elején hivatalosan is felvette mind a 15 sziget a Cook-szigetek nevet. A sziget lakói a francia gyarmatosítástól félve 1901-ben hivatalosan is Új-Zélandhoz csatlakoztak és az 1965-ös függetlenségig ez így is maradt. Az egykori Új-Zélandhoz tartozás mai napig is világosan megfigyelhető jele a pénz (hivatalos pénz itt ugyanis az Új-Zélandi dollár - na és persze a Cook-szigeteki dollár, ami ugyanannyit ér), a bal oldali közlekedés és a nyelv. Az angol a hivatalos nyelv, mely egyre erőteljesebbé válik az egész szigetvilágban, s a maori dialektus törzsi nyelve szép lassan kezd eltűnni. Ez sajnos komoly aggodalom a helyi népeknek, mert 1-200 éven belül teljesen eltűnhet a nyelvük.

Mivel a közlekedés az egyes szigetek között elég macerás és drága, így ez alkalommal én csak Rarotonga szigetét csekkoltam le 6 napig. Van itt is egy csodálatos lagúnaszerű, körös-körbe korallzátonyok által körbezárt sziget 240 km-re északra, melyet "Aitutaki"-nak hívnak, oda még egyszer el fogok menni, ha sikerül. Most arra nem volt zseton sajna.

Ide érkeztem tehát kora reggel és mivel itt már angolul beszéltek, azonnal jobb volt a hangulatom. God Bless the Queen! (azaz "Isten áldja a Királynőt! - aki itt is II. Erzsébet)

Folytatás: Rarotonga (2004.09.26. - 10.01.))Home  - Napló  - Cook-szigetek

© 2004 ahogyerzed.hu Az oldalon megjelenő összes anyag (cikk, fotó, logó, artwork, stb.)
szerzői jogvédelem alá esik, bármilyen célból történő újrafelhasználásuk kizárólag
a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

Az "Ahogy Érzed" koncepció, artwork, karakterisztika, felépítés, stílusjegy
© 2003-2004 Delta Broker Internet Kft. A weboldal szerkezete, felépítése, illetve a rajta üzemelő
szolgáltatások mindegyike szerzői jogok által védett és bejegyzett alkotások,
illegális felhasználásuk, illetve reprodukálásuk törvénysértés.


"Az legyen a tiéd, amit mindenhová magaddal vihetsz; beszélj nyelveket, ismerj meg országokat és embereket. Legyenek az emlékeid az útitáskádban."

"Own only what you can carry with you; know languages, know countries, know people. Let your memory be your travel bag."

"Solo te pertenece lo que tu puedes traer contigo; tienes que conocer lenguas; conocer paises; conocer gente. Deja tu memoria ser tu mochila de viaje." (Alexander Solzhenitsyn)